Pages

Monday, 30 June 2014

PETUA UNTUK MENGASIHI SUAMI


1. Bagi seorang isteri, anda perlulah menjamu mata suami anda. Lelaki mudah terangsang oleh penglihatan matanya. Pakailah pakaian yang menarik perhatiannya. Lemparkan senyuman yang bermakna. Berdandanlah dengan sempurna dan selitkan jelingan-jelingan manja.

2. Sambutlah kepulangan suami anda dengan gembira dan hantarlah pemergiannya dengan hati yang sedih dan mengharapkan kesetiaan. Jangan lupa untuk bersalaman dan berciuman apabila dia pulang dan apabila dia mahu meninggalkan rumah. Uruskan perihal suami anda dari segi makanan dan pakaiannya. Isteri yang bijak menjaga suami akan mengambil berat mengenai dua perkara penting, pertama zakar suaminya dan kedua perut suaminya.

3. Banyak membantu suami anda. Terutamanya apabila suami anda bermasalah. Jangan banyak meminta-minta kerana ini akan menyebabkan suami anda berdukacita. Walaupun anda bekerja, usah boros dalam berbelanja, sama-samalah merancang masa depan bersama suami anda. Rujuklah kepada suami anda dalam hal-hal yang mana anda sendiri kurang yakin atau perkara yang melibatkan kesan terhadap ekonomi rumahtangga.

4. Nyatakan sayang anda kepada suami anda. Ia patut dilakukan setiap hari, walaupun setelah anda beranak cucu. Jangan anggap diri anda terlalu tua untuk itu semua.

5. Apabila berkesempatan, sentuh dan belailah suami anda selalu.Anda boleh mencuri-curi menciumnya ketika tidak dilihat oleh orang lain. Anda boleh memegang tangannya atau bahunya bila berjalan-jalan.

6. Jadikan amalan untuk menidurkan anak-anak anda lebih awal dari masa anda hendak masuk tidur. Amalkan juga masuk tidur bersama suami anda. Inilah antara masa yang paling manis dalam kehidupan berumahtangga.

7. Jika anda meminta pertolongan dari suami anda dan suami anda membantu tetapi tidak sempuna perbuatannya, jauhilah dari berleter atau marah kepadanya. Ini akan hanya menyebabkannya berjauh hati dan merajuk.am i ready enough? :D 

4 comments:

 1. Cinta itu, bukan apa yang kita lihat, tetapi banyak pada yang kita rasa. Sehingga para pujangga berkata, kita boleh menahan mata daripada melihat benda yang kita tidak mahu, tetapi manakan mampu kita menahan hati daripada merasai rasa yang hadir.

  Itu tidak sepenuhnya saya fahami, dan pada ketika saya mahu memahaminya, ia datang dalam bentuk yang tidak saya sangka.

  "Abang, cepatlah. Kan semalam abah dah telefon, esok ada kenduri. Kita kena balik kampung."

  Saya yang waktu itu baru sampai, dan baru sempat merehatkan belakang di sofa, memandang perempuan di hadapan saya, yang sentiasa ke sana sini.

  "Nak cepat apa? Abang begini pun sudah boleh gerak."

  "Kita kena bermalam. Siap2 kanlah barang nak bawa."

  Lalu dengan rasa malas yang berat, saya terpaksa bangun mengemas baju yang hendak dibawa. Selesai semuanya, kami menuju ke destinasi, dan di dalam kereta wajah isteri masih terlihat mahu ke sana sini. Sudah terbiasa agaknya jadi sibuk.

  "Tuala ada bawa?" Isteri saya bertanya cemas. Entah mengapa cemas sangat.

  "Di kampung ada."

  "Minyak rambut, deodoran?"

  "Ada," dan disusuli angguk bagi memberitahu yang saya memang bawa.

  "Berus gigi?"

  Saya pula yang memandang isteri saya dan berkata, "Pakai awak punya."

  Isteri menjeling tajam.

  "Nak geli apa?" Saya menyoal, dan dia hanya terlihat geram.

  Saya tersenyum, dan kini mula mengerti, cinta itu adalah berkongsi rasa, tanpa mengira apapun rasanya.

  Diari Suami Blur - Bahruddin Bekri

  ReplyDelete
  Replies
  1. terima kasih aisya atas komen anda..menusuk kalbu..:)

   admin tingtong2020

   Delete